Morjesta vaan!
Tällä kertaa vuorossa olisi kuulumiset UDK:n edunvalvontatiimin saralta. Edunvalvontatiimi koostuu edunvalvonta-, kopo-, sopo- ja yhdenvertaisuusvastaavasta. Tässä postauksessa kerromme yleistietoa pesteistämme ja miten päädyimme kyseisiin toimiin sekä pohdimme tulevaa kevättä sekä syksyä. Toivottavasti viihdytte blogin äärellä!
Heidi:
Kopo-vastaavan pesti on lähtenyt käyntiin kiireisesti, mutta hyvällä mielellä. Hain tähän pestiin, koska haaveilin jo viime hallituskauteni ensimmäisinä kuukausina olevani seuraava kopo. Käsitykseni oli, että kopot ovat koko yliopistomaailman tuntevia superihmisiä, jotka tietävät kaiken kaikesta. Kuinka mahtavaa! Ilokseni olen huomannut, että kopoilu on ollut juuri niin hienoa kuin kuvittelinkin. Opiskelijoiden etuuksista huolehtiminen on aikaa vievää, mutta palkitsevaa puuhaa ja antaa erittäin kattavan kuvan yliopistomaailmasta. Ilokseni tämä on myös hieman tavallisesta poikkeava vuosi, sillä lähestyvät eduskuntavaalit aiheuttavat paljon keskustelua kopo-kentällä.
Syksyllä alkavaa opintopiiriä odotan myös malttamattomasti, sillä minulla on kunnia toimia siinä vastuuhenkilönä. Olen innoissani, että pääsen heti syksystä alkaen tutustumaan uusin fukseihimme, kertomaan yliopiston käytännöistä ja vakuuttamaan, ettei kaikki ole niin monimutkaista kuin miltä aluksi vaikuttaa.
Päätän puheenvuoroni muistutukseen, että jos mikä tahansa yliopisto-opintoihin liittyvä asia askarruttaa, voit nykäistä hihastani joko kasvotusten tai sähköpostin välityksellä (heidi.salo@tuni.fi). Aiheita yhteydenottoon voi olla, jos opintopisteiden määrä huolettaa, voiko jollekin kurssille ilmoittautua tai jos koet, että olet saanut esimerkiksi esseestä huonomman arvosanan kuin minkä olisit ansainnut.
Alisa:
Hain toimihenkilöksi edunvalvontaan, sillä koulutus- ja sosiaalipoliittiset asiat kiinnostivat minua. Aiempaa kokemusta vastaavista tehtävistä minulla ei ole, mutta kokeneiden kopo-, sopo- ja yhdenvertaisuusvastaavien kanssa olen hyvissä käsissä ja opin jatkuvasti uutta. Jännittävintä edunvalvontavastaavan tehtävässä on päästä seuraamaan yliopiston toimintaa hieman lähempää ja haastamaan itsensä.
Kuten tuutorivastaavamme kertoivat aiemmassa postauksessa, tulee uusien fuksien määrä ensi syksynä olemaan huomattavasti isompi. Porukan kasvaessa on yhä tärkeämpää, että edunvalvontatiimimme on käytettävissä erilaisten kysymysten tiimoilta, joten toivottavasti olette yhteydessä, mikäli jokin asia mietityttää!
Mielenkiintoisin tämän kevään projekti on ollut UDK:n tuleva valmennusiltapäivä, joka järjestetään perjantaina 17. toukokuuta. Pääsykokeisiin lukijat voivat tulla kertailemaan kanssamme ja vilkaisemme myös, mitä edellisvuoden pääsykoe on pitänyt sisällään. Koostamme suunnitteluporukan kanssa myös erilliset materiaalit, mihin poimimme tärkeimpiä asioita julkaistavista pääsykoemateriaaleista. Tarkoituksena on myös tarjota vertaistukea tulevaa koitosta varten.
Mikäli sinulla on kysyttävää valmennusiltapäivästä, niin olethan rohkeasti yhteydessä minuun sähköpostitse alisa.hakkarainen@tuni.fi. Linkin valmennuspäivän ilmoittautumislomakkeeseen löydät sivuiltamme, tervetuloa kertailemaan!
Eetu:
Aloitin tammikuussa ensimmäisen vuoteni hallituksessa ja opittavaa on riittänyt. Alkuun kaikki vaikutti suurelta ja ihmeelliseltä, mutta onneksi hallituslaiset ja muut kanssaopiskelijat ovat olleet erittäin avuliaita ja tukeneet tarpeen tullen. Tukea lupaan tarjota myös itse yhdenvertaisuusvastaavan roolissa!
Alkuvuosi on sujunut nopeasti ja UDK:laiset ovat onnistuneet käyttäytymään odotetun soveliaasti ja arvokkaasti. Yhdenvertaisuusvastaavana pyrin pitämään huolen, että kaikki kohtelevat toisiaan tasapuolisesti sukupuoleen, ikään, etniseen taustaan, seksuaaliseen suuntautumiseen tai uskontoon katsomatta. UDK tulee jatkossakin järjestämään paljon alkoholittomia tapahtumia ja huomioimaan yhdenvertaisuuden mm. tapahtumien hinnoittelussa ja esteettömyydessä.
Vuoden vaihteessa UDK:n verkkosivut saivat häirintälomakkeen, jonka tarkoituksena on toimia matalan kynnyksen yhteydenottokanavana ja se on mahdollista täyttää myös anonyymisti. Mikäli olet kokenut tai havainnut häirintää, kiusaamista tai muutoin sopimatonta toimintaa joko yliopistolla tai ainejärjestön tapahtumissa, älä epäröi täyttää lomaketta. Viestisi käsitellään täysin luottamuksellisesti. Muistakaa kuitenkin, että spämmiin lomaketta ei ole tarkoitettu, vaan sille löytyy paljon muita kanavia!
Hihasta repiminen ei ole kohteliasta, mutta muulla tavoin yhteydessä saa olla. Parhaiten minut tavoittaa sähköpostitse: eetu.riissanen@tuni.fi ja yhteyttä saa kernaasti ottaa muissakin kuin häirintään liittyvissä asioissa. Syksy lähenee kovaa vauhtia ja muistetaan pitää myös silloin toisistamme sekä tulevista fukseista huolta!
P.S. Jos teiltä on jäänyt edellinen eeppisen fantastinen tuutorivastaavien blogipostaus lukematta, niin skrollailkaa blogia hivenen alaspäin!
Atte:
Vaihdoin sukkelasti yhdellä kirjaimella viime vuoden kopoilun tämän vuoden sopoiluun, eli edunvalvonnan merkeissä jatkuu tämäkin vuosi. Oma aikaisempi kokemukseni sopoasioista oli jäänyt melko pinnalliseksi, joten alkuvuosi on ollut lähinnä totuttelua siihen, miten paljon sosiaalipoliittista tapahtumaa ja vaikuttamista yliopistolla oikeastaan tapahtuukaan ja kuinka laaja kenttä sosiaalipolitiikka oikeastaan on! Tiesitkö esimerkiksi että TREY:llä on oma ohjeistuksensa yhdenvertaiseen sitsaamiseen tai että tänä keväänä on perustettu myös kv-edunvalvontaa tekevä kansainvälisistä opiskelijoista koostuva International Advisory Board? Uuden yliopiston myötä myös yliopiston sisäistä kommunikaatiota on tehostettu huomattavasti esimerkiksi edunvalvonnan Telegram-ryhmällä, joten uutta infoa tulee lähes päivittäin ja on hienoa olla mukana muutoksen keskellä tapahtuvassa yhteistyössä.
Uusien asioiden tulvan alla saattaa helposti unohtaa myös vanhojen palveluiden olemassaolon ja haluaisinkin muistuttaa kaikkia yliopiston palveluista tilanteeseen kuin tilanteeseen, sekä nyt että tulevan vuoden aikana. Esimerkiksi YTHS:n kautta saa apua esimerkiksi mielenterveysongelmiin, elämänhallintaan tai päihteiden käyttöön sekä sivuilta löytyy todella kattava terveystietopankki. Joten jos jokin painaa mieltä älä jää yksin ongelmien kanssa vaan varaa aika, tutustu tarjolla oleviin palveluihin tai kysäise neuvoa TREY:n yhteyshenkilöiltä tai UDK:n edunvalvontatiimiltä, oma sähköpostiosoitteeni on atte.auvinen@tuni.fi ja vastailen mielelläni kaiken maailman kysymyksiin, jos en osaa itse vastata niin ainakin osaan kysyä taholta joka toivottavasti osaa!