UDK:n talousasiat: Q&A

UDK ry:n tilikausi alkaa olla lopuillaan, mikä tarkoittaa muun muassa talousvastaavan lisääntyneitä työtunteja tilinpäätöksen, budjetin seurannan ja viimeisten kulukorvausten pyytämisen parissa. Koko vuosi on ollut talousasioiden(kin) kannalta hyvin tapahtumarikas: UDK esimerkiksi lopetti vuoden alussa toisen pankkitilinsä ja vuoden lopuksi vaihtoi uuteen pankkiin, uusiksi maksutavoiksi hankittiin MobilePay ja kide.app -ratkaisut, joista sekä udklaiset että muutkin opiskelijat ovat vaikuttaneet olevan tyytyväisä ja lisäksi UDK hankki ja myös myi tänä vuonna ennätyksellisen paljon uusia tuotteita, kuten haalarimerkkejä, pipoja ja laulukirjoja. Erityiskiitos haalarimerkkivastaava Sampalle myyntiavusta!

UDK:n talouteen liittyviä tapahtumia on siis ollut paljon, mutta jos ryhtyisin puhumaan kaikista tämän vuoden talousasioista yksityiskohtaisemmin, tekstistä tulisi sen verran pitkä, että lukijan mielenkiinto ei ehkä lukiessa riittäisi. Siksi pyysin teitä udklaisia esittämään talouteen liittyviä kysymyksiä, jotta pääsisin sekä vastaamaan niihin kätevästi blogitekstin kautta että kirjoittamaan talousaiheista, jotka kiinnostaisivat juuri teitä.

Q: Mistä UDK oikein saa rahaa?

A: UDK saa pääasiassa tuloja jäsenmaksuista, erilaisista avustuksista ja sponsoroinneista kuten TREY:n ja tiedekunnan avustuksista ja haalarimainosten myynnistä sekä tavaroiden ja tapahtumien kuten Asiasanan, tapahtumalippujen ja haalarimerkkien ynnä muiden tavaroiden myynnistä. Lisäksi tänä vuonna UDK kokeili ensimmäistä kertaa valmennusiltapäivän järjestämistä, joka oli osallistujille maksullinen eli näistä valmennusiltapäivistä voi mahdollisesti tulla yksi merkittävä tulonlähde UDK:lle. Tulonlähteitä on siis paljon, mutta monesti tuloja kerätään vain sen verran, että ne kattavat menot, kuten sitsien ja haalareiden tapauksessa.

Q: Mistä kaikesta kertyy rahaa ja mihin sitä menee? Valvooko joku ulkopuolinen taho UDK:n taloutta vai onko sisäinen asia? Voidaanko jatkossakin Kintsuilla kaksi kertaa vuodessa?

A: Rahan lähteet luettelin jo aiemmassa vastauksessa. UDK:n menoihin taas kuuluvat esimerkiksi Asiasanan paino- ja postituskulut, erilaisten tapahtumien kulut, tuutorointikulut, kokous- ja edustuskulut, myytävien tavaroiden ostokulut, haalarikulut sekä muut yhdistyksen toimintaan kuuluvat kulut kuten kahvi- ja palvelumaksukulut. UDK:n taloutta eivät vahdi ulkopuoliset eli esimerkiksi toiminnantarkastajat, jotka tarkastavat UDK:n tilinpäätöksen, ovat olleet UDK:n jäseniä. UDK ry on myös yleishyödyllinen yhteisö eli sen ei tarvitse tehdä veroilmoitusta Verohallinnolle. Kintsulle on perinteisesti lähdetty aina kaksi kertaa vuodessa eli keväällä ja syksyllä ja perinnettä tullaan kyllä jatkamaan.

Q: Miksi sitsejen alkoholittomat ovat saman hintaisia kuin holilliset, vaikka alkoholittomiin menee vähemmän rahuleita.

Kyse on yhdenvertaisuudesta: UDK haluaa, että kaikki sen opiskelijajäsenet voivat osallistua samalla hinnalla sitseille ja muihin tapahtumiin. Maksullisissa tapahtumissa ei myöskään pyydetä korkeampaa hintaa henkilöiltä, joilla on erityisruokavalio, vaikka heidän ruokansa saattaa maksaa enemmän kuin muiden osallistujien.

 

Kiitoksia erittäin paljon kysymyksistä! Oli mukava tietää, mitkä talouteen liittyvät asiat kiinnostavat UDK:n jäseniä. Ainejärjestön talousasiat voivat tosiaan olla hieman etäisiä niille, jotka eivät ole aktiivisesti mukana hallitustoiminnassa tai seuraa muuten hallituksen toimintaa. Siksi minulta voi jatkossakin kysyä talouteen liittyviä kysymyksiä vaikka kasvokkain, sähköpostitse tai muun kommunikointivälineen avulla, jos haluaa saada lisätietoa jostain aiheesta.

Lopuksi haluaisin toivottaa kaikille mukavaa loppusyksyä sekä tsemppiä vuoden viimeisten kurssien kanssa! Pikkujoulutkin ovat jo aivan nurkan takana eli voitte nähdä minut siellä myymässä jälleen erilaisia tuotteita.

Terveisin,

Saara

PS. Muistakaa hakea hyvissä ajoin kulukorvauksia!

Leave a Comment

en_USEnglish