Kurinpito-ohjesääntö

UDK ry:n kurinpito-ohjesääntö

Hyväksytty yhdistyksen kokouksessa 10.10.2022.

Yhdistyksen jäsenelle voidaan kohdistaa kurinpitotoimia, mikäli tämä on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella vahingoittanut yhdistyksen toimintaa tai vakavasti tai toistuvasti rikkonut yhdistyksen hyväksymiä turvallisemman tilan periaatteita. Päätösvalta kurinpitotoimien käyttämisessä on yhdistyksen hallituksella.

Ilmoitukset häirinnästä, joka halutaan tuoda hallituksen tietoon ja käsittelyyn, tehdään kirjallisena hallitukselle. Hallitus ottaa ilmoitukset käsittelyyn ilman aiheetonta viivytystä, ja ilmoitukset käsitellään ilman hallituksen ulkopuolisten henkilöiden läsnäoloa. Painavista syistä voidaan tietoon tulleet häirintätapaukset käsitellä, vaikka niistä ei ole tehty kirjallista ilmoitusta.

Kurinpitotoimet

Hallitus voi käyttää kurinpitoon seuraavia toimia:

a) suullinen varoitus;
b) kirjallinen varoitus;
c) jäsenpalvelujen määräaikainen epääminen, kuitenkin korkeintaan vuodeksi kerrallaan;
d) määräaikainen porttikielto yhdistyksen tapahtumiin ja/tai tiloihin, kuitenkin korkeintaan vuodeksi kerrallaan;
e) yhdistyksestä erottaminen.

Kurinpitotoimia voidaan määrätä samanaikaisesti. Porttikielto ei koske yhdistyksen kokouksia.

Asianosaisen kuuleminen

Ennen kuin hallitus tekee päätöksiä kurinpitotoimista, on toimenpiteiden kohteelle varattava tilaisuus tulla kuulluksi joko suullisesti tai kirjallisesti. Hallitus noudattaa seuraavaa toimintamallia asianosaisen kuulemisessa.

  1. Asiassa pyydetään selvitykset niiltä tahoilta, joilta voidaan katsoa saatavan asian ratkaisemisen kannalta merkityksellistä tietoa.
  2. Kurinpitomenettelyn kohteena olevalle taholle varataan tilaisuus antaa vastineensa asiassa. Vastine voidaan pyytää joko suullisena, kirjallisena tai molempina.
  3. Suullista vastinetta varten varataan tilaisuus, jossa järjestön edustaja tai edustajat (esimerkiksi puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja/tai yhdenvertaisuusvastaava) keskustelevat kurinpitomenettelyn kohteen kanssa. Suullinen kuulemistilaisuus voidaan jättää järjestämättä, mikäli kurinpitomenettelyn kohde kieltäytyy siitä tai ei muutoin ole yhteistyöhaluinen.
  4. Kirjallinen vastine on toimitettava viikon kuluessa vastinepyynnöstä. Jos vastinetta ei ole toimitettu määräajassa ilman painavaa syytä, asia voidaan ratkaista ilman sitä.
  5. Vastinepyynnön yhteydessä toimitetut selvitykset on tarkoitettu ainoastaan asianosaisten tiedoksi.

Päätös kurinpitotoimista

Hallitus tekee päätöksen kurinpitotoimista seuraavanlaisesti.

  1. Hallitus käsittelee asian kokouksessaan siten, ettei paikalla asian käsittelyn aikana ole muita kuin hallituksen jäseniä.
  2. Kurinpitotoimissa edetään lähtökohtaisesti kohta kohdalta lievimmästä vakavimpaan. Kurinpitotoimien kohtiin c ja d ei tule edetä suoraan ilman painavaa syytä. Yhdistyksestä erottaminen on erittäin vakava seuraus, johon ei tule ryhtyä ilman vakavaa harkintaa. Sitä harkittaessa olisi hallituksen hyvä ottaa ensin yhteyttä Tampereen ylioppilaskuntaan ja tarvittaessa lainopilliseen neuvontaan.
  3. Mikäli kurinpitotoimiin päädytään, asiasta on lähetettävä kohteelle perusteltu kirjallinen päätös kolmen (3) päivän kuluessa päätöksen tekemisestä. Päätös voidaan lisäksi ilmoittaa suullisesti asianosaisille.
  4. Päätöksestä laaditaan erillinen salassapidettävä liite, joka arkistoidaan siten, että vain hallituksella ja tarvittaessa toiminnantarkastajilla on siihen pääsy. Liitteeseen kirjataan ne oleelliset tiedot, jotka hallituksella on olleet päätöstä tehdessä, hallituksen perustelut päätökselleen ja ne asiat, jotka ovat välttämättömiä kurinpitotoimien toteuttamisen ja toteutumisen seuraamisen kannalta (esimerkiksi kurinpitomenettelyn kohteen nimi). Kokouspöytäkirjaan asia voidaan kirjata esimerkiksi seuraavanlaisesti: “Hallitus päätti kurinpitotoimista salassapidettävän liitteen X mukaisesti”, missä X on liitteen numero.
  5. Kurinpitomenettelyn kohde voi jättää päätöksestä kirjallisen valituksen hallitukselle kahden viikon kuluessa päätöksen tiedoksi saattamisesta. Jos valitusta ei ole toimitettu hallitukselle määräajassa, hallituksen päätös on lopullinen.
  6. Mikäli kurinpitomenettelyn kohde jättää päätöksestä valituksen hallitukselle, hallitus ottaa sen käsittelyyn ilman aiheetonta viivytystä. Valitus käsitellään kokouksessa ilman hallituksen ulkopuolisten henkilöiden läsnäoloa. Valituksen pohjalta tehdystä päätöksestä on lähetettävä kohteelle perusteltu kirjallinen päätös kolmen (3) päivän kuluessa päätöksen tekemisestä, lisäksi siitä voidaan ilmoittaa suullisesti asianosaisille. Valituksen pohjalta tehty päätös on lopullinen, eikä siitä voi enää valittaa hallitukselle.
  7. Hallitus voi painavista syistä päätöksellään kumota aiemmin määrätyt kurinpitotoimet.

Epäasialliseen käytökseen puuttuminen tapahtumassa

Vastuu epäasialliseen käytökseen puuttumisesta on tapahtuman osallistujilla ja järjestäjillä. Epäasiallisen käytöksen jatkuessa siitä huomauttamisesta huolimatta tapahtuman järjestäjällä tai hallituksen jäsenellä on oikeus pyytää häiritsevästi käyttäytyvää henkilöä poistumaan. Jos henkilö ei useista pyynnöistä huolimatta suostu poistumaan, tapahtuman järjestäjä tai hallituksen jäsen voi ottaa yhteyttä mahdollisiin järjestyksenvalvojiin tai poliisiin.

fiSuomi